House in Surrey Hills Green Belt, Mole Valley, RH5 6DG.

House in Surrey Hills Green Belt, Mole Valley, RH5 6DG

Modern, On site

This  iconic modernist home in an area of outstanding natural beauty is surrounded by natural woodland, and adjoins ecologically and environmentally sensitive National Trust land. It is an ingenious design which sits harmoniously within its sloping site in the Surrey Hills. It has Full Planning Permission and the planning officers and Surrey Hills Design Panel agree that the design is of the highest architectural quality. Significantly there were no objections to its successsful planning application.

The vision from the front is of a low built cutting edge design clad in locally sourced oak and pristine white render. It is discretely located behind an earth bearm, extensive screen planting and gabion wall made from local stone are positioned to create a landscaped courtyard in front of the house.  On its opposite, south, side the house has extensive glazing overlooking its garden and the beautiful Surrey Hills beyond.

Extensive living rooms and state of the art kitchen are provided with floor to ceiling glazing that can be slid aside to open the split level  living areas to the leafy south facing gardens. Bedroom suites all provide for his and her dressing rooms, and separate bathrooms.

The sustainable design  includes porous paving (SUDS) discrete photo voltaic cells on the roof, grey water recycling and air to air heat pumps

Sales agents advise:

This 5000 sq. ft. home is recognised as a  building of superb proportions and architectural merit in a beautiful rural setting.

The Surrey Hills are renowned for their peace and tranquillity and for the ground-breaking architecture. This detached and inspiring family house reflects a successful marriage of new architecture with the outstanding site and natural beauty of the area.

 White rendered walls are punctuated by grey framed windows and all the reception rooms and bedrooms enjoy a southerly aspect and wrap around terraces and balconies.

The entrance hall is a magnificent vaulted atrium with specially designed Oak cantilevered staircase. The dining room has a panoramic view across the terrace and gardens. The high specification kitchen has top of the range appliances and has been carefully designed to give uninterrupted views of the gardens . It opens onto family space that also overlooks the gardens and it has full height sliding doors onto the terrace. The large drawing room also opens onto the terrace with floor to ceiling sliding glass doors.

The first floor is equally impressive with a luxurious main bedroom suite that has a pair of dressing rooms as well as en-suite bathroom, and access to a large glass enclosed terrace. In addition there are 4 more double bedrooms with en- suite bathrooms.

The doors are made from  imported Spanish oak doors that was French polished on site..

East House is approached via a shared driveway leading to sliding electric gates that access to a driveway leading to the double garage and  parking area.. The grounds south facing have been carefully landscaped with mature trees, laurel hedgerows.